Codewars

 

‘Wie kent het niet? Ik niet, tot ik het een tijdje terug hoorde bij ons op de werkvloer dat een sollicitant hier veel van geleerd had. Uit nieuwsgierigheid ben ik eens gaan kijken wat het was. Kort gezegd: het is een website waar je allerlei programmeer challenges voorgeschoteld krijgt in de taal waar jij in wilt leren.

Volgens wikipedia:

“Codewars is an educational community for computer programming. On the platform, software developers train on programming challenges known as kata.”

 

Zelf heb ik dit nu gebruikt om mijn c# kennis weer wat op te frissen voor een cursus die ik binnenkort ga doen. En het leuke vind ik ook dat je zodra je de challenge hebt opgelost ook de oplossingen van anderen kunt zien en raten op ‘best practices’ of ‘clever’. Hier kun je vaak veel van leren. Wel viel me op dat de moeilijkere opdrachten uiteindelijk meer wiskundig van aard worden in plaats van moeilijk programmeer-technisch, wat ik dan weer jammer vind.

Ik denk wel dat dit mooi inhaakt op tests die ontwikkelaars tegenwoordig vaak moeten maken bij een intake voor een opdracht. Je wordt dan getest op kennis en kunde maar ook inzicht en het snel kunnen bedenken van algoritmes. Een website als Codewars kan dan dienen als een soort van mentale voorbereiding op dit soort tests. Zelf zijn wij ook bezig intern om een soort van toelatingstest te bedenken voor ontwikkelaars. Het bedenken van een test is het probleem niet.

Maar hoe om te gaan met zo’n test?

Als je dan een test hebt, schotel je die voor bij elke sollicitant? En voelt een sollicitant met veel ervaring zich niet beledigd als hij in zijn ogen een te makkelijke test krijgt? Of moet je toch voor elke sollicitant een test op maat maken, bijvoorbeeld door een selectie van vragen bij elkaar te rapen op een website zoals Testdome? En hoe ga je vervolgens om met de resultaten?

Ik denk dat dit een uitdaging is die bij menig bedrijf speelt. Uiteindelijk gaat het er voor de developer om dat hij zo goed mogelijk de tests maakt die hij krijgt. Dit benadrukt weer dat je blijven ontwikkelen belangrijk is als developer in de consultancy!’

Johan Bastiaan, .NET developer bij Codepeople

*Bron afbeelding: Codewars

Over ons en ons nieuws

Wij zijn Codepeople. We bouwen coole dingen. We leveren maatwerk, we zijn ontwikkelaars én consultants. Je leest hiernaast ons laatste nieuws!

Meer nieuwsberichten

Lees alles