Code & People

 

‘Mijn naam is Paul den Otter en ik ben in februari 2018 gestart bij Codepeople als full stack webdeveloper. Op jonge leeftijd wist ik dat ik “iets met computers” wilde doen en niet lang daarna wist ik dat het web mijn toekomst zou worden. Helemaal zonder kennis maar met een flinke dosis wilskracht en doorzettingsvermogen leerde ik mezelf een beetje HTML en CSS, wat later uit zou groeien tot een aardige bak kennis van alles wat van voor naar achter nodig is rondom een web applicatie. Databases, programmeertalen, (web‑) servers en andere technologieën, ik ben er verslaafd aan! In dit artikel vertel ik je meer over wat de woorden code en people voor mij betekenen en probeer ik adviezen te geven voor (startende) developers.

Code

code[kohd]
instructions for a computer (as within a piece of software).

 

Code schrijven is fantastisch! Het is leuk om de puzzels van je opdrachtgever op te lossen en je te beseffen dat dat gewaardeerd wordt. De trots die je ervaart wanneer je nog eens over je code heen leest of de functionaliteit nog eens test of uitlegt is top. Maar na verloop van tijd veranderen de randvoorwaarden die dat gevoel teweeg brengen, en dat is nou net wat er voor zorgt dat het vak niet snel zal vervelen.

Het schrijven van code is een continu leerproces, je leert nieuwe functies kennen, je herkent patronen en je begrijpt oplossingsrichtingen. Als je denkt dat je er bent, ben je er nog lang niet. Maar laat dat je niet demotiveren! Het is juist wat software development zo interessant maakt. Iedere dag leer je wel iets nieuws. De wereld om je heen staat geen moment stil, er is altijd wel een nieuw framework, een nieuwe taal of een nieuwe techniek die zo voor je klaar ligt om in je op te nemen en te gebruiken in je eigen voordeel.

Leer vooral in je startersjaren alles wat je maar in je op kunt nemen. Het geeft je zo veel inzicht in hoe andere developers zaken oplossen en door te begrijpen wat die stof inhoudt en door (onbewust) connecties te leggen met software waar je aan hebt gewerkt of waar je nog aan gaat werken krijgt je ontwikkeling een boost waar je later geen spijt van zult krijgen.

Een aantal quick wins die je in je eigen voordeel kunt gebruiken tijdens het schrijven van code:

  • Gebruik versiebeheer en schrijf beschrijvende commit messages;
  • Gebruik een tool voor statische code analyse (en negeer de cijfers over complexiteit niet);
  • Optimaliseer je workflow om de impact van context switches zo minimaal mogelijk te maken;
  • Gebruik bestaande frameworks zodat je je kan focussen op de logica van je applicatie.

People

people[pee‑puh l]
human beings, as distinguished from animals or other beings.

 

Mensen. Je hebt op allerlei verschillende manieren met ze te maken, ondanks dat je “met computers werkt”. Je maakt software voor ze. Je maakt software met ze. Mensen die je misschien helemaal niet kent ontwikkelen tooling en frameworks waar jij mee werkt. Software development is eigenlijk een hele sociale aangelegenheid. En dat is mooi! Van anderen kun je leren, je kunt met ze lachen en je kunt elkaar helpen bij problemen. Een goed team wat perfect op elkaar is ingespeeld zorgt voor de beste prestaties en eindproducten.

Mensen vormen een belangrijk onderdeel van je carrière. Tevens een complex, maar misschien wel het mooiste deel. De complexiteit die ik bedoel komt voort uit het feit dat je ze niet altijd in kunt schatten, dat je elkaar niet begrijpt of dat je elkaar misschien wel té goed begrijpt. Iedereen heeft een andere achtergrond en neemt eigen bagage met zich mee. Dat maakt dat iedereen anders denkt, en dat je door tijd te investeren in elkaar manieren kunt vinden om met elkaar om te gaan en elkaar te begrijpen. De ene keer is dat een kwestie van seconden, de andere keer kost het wat meer tijd. Maar wat het in ieder geval zeker oplevert is inzicht in elkaars belevingswereld. En dat is waardevol, zeer waardevol. Of het nu een Product Owner, creatief, collega developer of wie dan ook betreft, als je op elkaar ingespeeld raakt maak je het beste van je tijd met elkaar. Het maakt je sterker als team, en dat maakt jou weer sterker als individu.

Investeer dus altijd in je collega’s, alleen gaat het je niet lukken en alleen is ook maar zo alleen.

Conclusie

Code en people gaan niet los van elkaar en zijn dus beide heel erg waardevol om te kunnen groeien als developer.’

Paul den Otter, fullstack webdeveloper bij Codepeople

Over ons en ons nieuws

Wij zijn Codepeople. We bouwen coole dingen. We leveren maatwerk, we zijn ontwikkelaars én consultants. Je leest hiernaast ons laatste nieuws!

Meer nieuwsberichten

Lees alles